Het beste educatieve speelgoed
Gratis verzending vanaf €50
Unieke producten
Op werkdagen: voor 12u besteld, vandaag verzonden
company

Je kleuter klaarmaken om te leren schrijven en tekenen? Haal dan Handige Handen in huis!

9 februari 2022

Wat is fijne motoriek? Waarom is een goede pengreep belangrijk? Hoe kan ik mijn kind helpen om later mooi te leren schrijven? Welke fijne motoriek spelletjes, oefeningen, hulpmiddelen zijn geschikt voor mijn kind van 3 jaar, 4 jaar of 5 jaar oud?

Als je met (een of meerdere van) deze vragen worstelt, zit je waarschijnlijk zelf met een peuter of kleuter thuis, die je graag op het juiste niveau wil krijgen om mee te zijn in de kleuterklas, of voor de overgang naar het eerste leerjaar (groep 3). Right?

In deze blog leggen we je uit waarom het educatief speelgoed Handige Handen the way to go is om je kind daarbij te helpen. Maar eerst een definitie van fijne motoriek en een juiste pengreep, die de basis vormen voor (onder andere) een mooi handschrift op latere leeftijd.

Wat is fijne motoriek en een goede pengreep?

Eerst een korte definitie van fijne motoriek: om te begrijpen wat fijne motoriek precies betekent, hoeven we de woorden eigenlijk alleen maar te ontleden. Motoriek staat voor bewegen, handvaardigheid, handelingen uitvoeren met de handen, vingers en duim. Fijn wijst op de subtiele, gecoördineerde en geconcentreerde aard van die vinger- en handbewegingen.

Simpel samengevat: onder fijne motoriek verstaan we alle precieze bewegingen die je doet met je handen, vingers en duim. Denk aan knippen, plakken of schrijven, maar ook aan meer dagdagelijkse handelingen zoals je boterham smeren, je jas dichtknopen, of je veters strikken.

Je kan je dus voorstellen waarom fijne motoriek zo belangrijk is: we gebruiken het allemaal, ons leven lang, dag in dag uit. En een cruciaal moment om fijne motoriek aan te leren, is op de jonge leeftijd van 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar. Peuters en kleuters die regelmatig oefenen op fijne motoriek, hebben later een grotere kans op een goede pengreep en een mooi handschrift.

Waarom is Handige Handen het ideale hulpmiddel voor jouw kind?

1. Omdat het ontwikkeld en getest is door onderwijsexperts

Het educatief speelgoed Handige Handen (HAHA) werd enkele jaren geleden ontwikkeld door Dorine Cleve. Zij heeft naam gemaakt in de onderwijswereld als expert in fijne motoriek met onder andere haar voorbereidende schrijfmethode Krullenbol.

Dorine heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ondersteunen van kinderen met een motorische beperking en heeft ondertussen dus al heel veel inzicht verworven in de ontwikkeling van de fijne motoriek van het jonge kind.

HAHA is dus het resultaat van vele jaren expertise over fijne motoriek. Het is bovendien uitgebreid getest door vele onderwijsexperts zoals kleuteronderwijzers en logopedisten, die het dagelijks in hun scholen en praktijken gebruiken.

2. Omdat het de perfecte basis is voor een goede pengreep, fijne motoriek en mooi handschrift op latere leeftijd

Waarom heb ik nog fijne motoriek spelletjes, oefeningen, of hulpmiddelen nodig als mijn kind het toch al leert op school? Wel, het antwoord is heel simpel: je kan nooit genoeg oefenen op fijne motoriek, ongeacht het niveau van je kind.

We schreven het hierboven al: fijne motoriek vormt de basis voor heel wat dagdagelijkse handelingen zoals bijvoorbeeld je veters strikken, maar ook voor de ontwikkeling van een een goede pengreep, fijne motoriek en mooi schrift op latere leeftijd.

Vergeet niet: de peuter- en kleutertijd vliegt zo voorbij, dus grijp de kans met beide handen - ja, dat is een flauwe woordspeling ;) - om je kind zoveel mogelijk te laten spelen en oefenen op fijne motoriek. Het heeft aleen maar voordelen!

3. Omdat je kind naast fijne motoriek nog heel wat andere vaardigheden inoefent

Het mooie aan Handige Handen is dat het zich niet beperkt tot fijne motoriek oefenen, maar het is ook goed voor heel wat andere vaardigheden die peuters en kleuters moeten aanleren. Denk maar aan getalbegrip, kleurherkenning, patroonherkenning en meer. Ook daarop kan je thuis oefenen en dat is alleen maar goed voor de ontwikkeling van je kind.

4. Omdat het duurzaam speelgoed is dat tegen een stootje kan

Een andere reden waarom Handige Handen een echte aanrader is om in huis te halen, is omdat het duurzaam speelgoed is dat tegen een stootje kan. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu!

Zo zijn de motoriekborden gemaakt uit afwasbaar kunststof, dat heel lang meegaat. Het is geen drama als je kind het bord eens per ongeluk laat vallen of een vlekje maakt. Een heuse meevaller, als je met een enthousiaste peuter of kleuter zit. ;)

5. Omdat Handige Handen geschikt is voor alle leeftijden (3+) en alle niveaus

Nog een groot voordeel is dat je kind - ongeacht zijn of haar leeftijd (vanaf drie jaar) of niveau van fijne motoriek - onmiddellijk aan de slag kan met Handige Handen.

Zowel peuters, kleuters, als kinderen van het eerste leerjaar (groep 3) kunnen dus aan de slag met Handige Handen, al kiezen we er wel bewust voor om niet te werken met de klassieke indeling volgens de leeftijden, maar wel met niveaus.

Kinderen ontwikkelen zich niet allemaal even snel, maar juist op hun eigen tempo. Door met niveaus te werken, geef je aan elk kind de kans om fijne motoriek te oefenen op zijn of haar niveau. Je kan daardoor altijd teruggrijpen naar materiaal van een vorig niveau als bepaalde vaardigheden nog onvoldoende ontwikkeld zijn.

De niveaus van Handige Handen hebben een stijgende moeilijkheidsgraad die gebaseerd is op de hoeveelheid ervaring van jonge kinderen met fijne motoriek:

  • Een starter is een peuter of kleuter met geen of weinig ervaring in het oefenen van fijne motoriek (eerste kleuterklas)
  • Op junior niveau hebben kinderen hun eerste ervaringen met fijne motoriek al achter de rug (tweede kleuterklas)
  • Het expert niveau is voor kinderen die toe zijn aan nog moeilijkere opgaven dan onze junioren (derde kleuterklas)

6. Omdat peuters en kleuters de spelletjes gewoonweg de max vinden!

Last but not least: peuters en kleuters vinden Handige Handen gewoonweg de max! Hoe dat komt?

Kijk zelf maar eens naar de mooie motoriekborden en je begrijpt vanzelf waarom jonge kinderen er zo zot van zijn. De thema's van Handige Handen sluiten perfect aan bij de belevingswereld van kinderen van 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar oud.

Elke oefening zit in een ander kleedje, waardoor kleuters het elke keer zien als een nieuw spel. De ene keer moeten ze de knikkers van de clown verzamelen, de andere keer maken ze met dezelfde knikkers al dobbelend een mooie stippenvis. In het thema winter laten ze hun motoriekbord ondersneeuwen, rond Pasen verzamelen ze eitjes voor de kip, enzovoort!

Ontdek alle HAHA motoriekborden met spelletjes op maat van jouw kind

Wil je graag thuis aan de slag gaan met de fijne motoriek spelletjes van Handige Handen? Super! Dan zijn de HAHA motoriekborden zeker iets voor jou.

Onze motoriekborden zijn meestal per twee verkrijgbaar en vaak ook inclusief handige accessoires zoals pluggen en voetjes. Bovendien zitten er altijd uitgebreide spelregels bij, met meestal een set duurzame opdrachtkaarten.

Hét ideale totaalpakket dus om jouw kind alles te leren over een goede pengreep, fijne motoriek en nog veel meer. Zoals je hieronder ziet, heb je de keuze uit vele tientallen thematische motoriekborden. Welke vind jij het leukst?

Leuk weetje: we broeden continu op nieuwe ideeën, dus er komen regelmatig leuke motoriekborden bij... :) 

Motoriekborden

Product Code Aantal Prijs
Motoriekborden - Handige Handen junior - knopen - trein - set van 2
HE6278
€ 28,95
Motoriekborden - Handige Handen junior - knopen - vliegtuig - set van 2
HF6279
€ 28,95
Motoriekborden - Handige Handen expert - knopen - paddenstoel - set van 2
HK6283
€ 23,95
Motoriekborden - Handige Handen expert - knopen - vis - set van 2
HL6284
€ 31,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - bouten en moeren - bloem - set van 2
HR6288
€ 33,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - bouten en moeren - clown - set van 2
HT6289
€ 38,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - bouten en moeren - slak - set van 2
HV6290
€ 32,95
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - wasknijpers - egel - set van 2
JC6294
€ 33,50
Motoriekborden - Handige Handen junior - knopen - sneeuwman - set van 2
JG6297
€ 15,50
Motoriekborden - Handige Handen junior - rijgen - schaap - set van 2
JJ6299
€ 20,95
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - bouten en moeren - boom - set van 2
JL6301
€ 29,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - bouten en moeren - paddenstoel - set van 2
JM6302
€ 28,95
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - bouten en moeren - vis - set van 2
JN6303
€ 36,95
Motoriekborden - Handige Handen starter - knopen - spoken - per stuk
KC6311
€ 12,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - elastiek - vis - set van 2
JA6293
€ 41,95
Motoriekborden - Handige Handen junior - wasknijpers - zon met steuncirkel - set van 2
JK6300
€ 26,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - elastiek - eekhoorn - set van 2
JP6304
€ 40,95
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - knikkers - pinguïn - set van 2
JV6307
€ 42,50
Motoriekborden - Handige Handen starter - knopen - clowns - per stuk
JY6309
€ 12,50
Motoriekborden - Handige Handen starter - kralen - clown - set van 2
KE6312
€ 22,95
Motoriekborden - Handige Handen starter - wasknijpers - clown - set van 4
KF6313
€ 32,50
Motoriekborden - Handige Handen starter - wasknijpers - spin - set van 4
KG6314
€ 26,50
Motoriekborden - Handige Handen starter/expert - knikkers - kip - set van 2
KH6315
€ 42,50
Motoriekborden - Handige Handen starter/junior - kralen - boom - set van 2
KM6319
€ 22,50
Motoriekborden - Handige Handen expert - knopen - ridder - set van 2
GV6273
€ 22,95
Motoriekborden - Handige Handen starter - kralen - clown - set van 2
KE6312
€ 22,95
Motoriekborden - Handige Handen junior - knopen - boot - set van 2
HA6276
€ 28,95
Motoriekborden - Handige Handen expert - rijgen - egel - set van 2
HN6286
€ 20,50
Motoriekborden - Handige Handen junior - knopen - clown - set van 2
JE6295
€ 25,50
Motoriekborden - Handige Handen expert - knopen - draak - set van 2
GT6272
€ 25,95
Motoriekborden - Handige Handen expert - rijgen - prinses - set van 2
GY6275
€ 19,95
Motoriekborden - Handige Handen expert - knopen - muts - set van 2
HJ6282
€ 22,50
Motoriekborden - Handige Handen expert - rijgen - beer - set van 2
HM6285
€ 24,95
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - elastiek - monster - set van 2
JR6305
€ 41,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - knikkers - clown - set van 2
JT6306
€ 42,50
Motoriekborden - Handige Handen starter/junior - knikkers - schaap - set van 2
KJ6316
€ 38,95
Motoriekborden - Handige Handen starter/junior - knikkers - sneeuwman - set van 2
KK6317
€ 38,95
Motoriekborden - Handige Handen starter/junior - knikkers - soep - set van 2
KL6318
€ 38,95
Motoriekborden - Handige Handen starter/junior - kralen - paddenstoel - set van 2
KN6320
€ 22,50
Motoriekborden - Handige Handen starter/junior - rijgen - vis - set van 2 Tijdelijk niet op voorraad
KP6321
€ 32,95
Motoriekborden - Handige Handen expert - rijgen - koning - set van 2
GX6274
€ 23,50
Motoriekborden - Handige Handen junior - knopen - raket - set van 2
HC6277
€ 28,95
Motoriekborden - Handige Handen expert - rijgen - pauw - set van 2
HP6287
€ 20,50
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - bouten en moeren - vlinder - set van 2
HX6291
€ 36,95
Motoriekborden - Handige Handen junior/expert - elastiek - clown - set van 2
HY6292
€ 37,95
Motoriekborden - Handige Handen junior - knopen - rups - set van 2
JF6296
€ 22,50
Motoriekborden - Handige Handen junior - rijgen - appel - set van 2 Tijdelijk niet op voorraad
JH6298
€ 19,50
Motoriekborden - Handige Handen starter - elastiek - spin - set van 2
JX6308
€ 29,50
Motoriekborden - Handige Handen starter - knopen - kikkers - per stuk
KA6310
€ 12,50

Ontdek ook onze HAHA pakketten, oefenmaterialen en accessoires

Wil je meerdere motoriekborden tegelijkertijd aankopen? Of ben je op zoek naar oefenmaterialen of accessoires voor je motoriekborden? Lees dan zeker nog even verder, want onze HAHA motoriekborden zijn ook te koop in pakketten en alle oefenmaterialen en accessoires zijn ook apart verkrijgbaar.

Onze motoriekbordjes van Handige Handen zijn ook verkrijgbaar in handige pakketten

Wil je graag verschillende motoriekborden tegelijkertijd aankopen, zodat het voordeliger uitkomt voor jou? Of wil je als leraar met eigen budget een Handige Handen doos aankopen voor jouw klas?

Dan hebben we goed nieuws voor jou, want de motoriekborden van Handige Handen zijn ook te koop in handige pakketten, samengesteld volgens de niveaus van starter, junior en expert (voor meer uitleg over de niveaus, zie hierboven).

Opgelet: als je aan de slag wil met onze HAHA pakketten, heb je ook een fijne motoriekdoos nodig! Meer uitleg hieronder.

Handige Handen pakketten

Onze fijne motoriekdozen zijn dé perfecte aanvulling voor jouw Handige Handen pakket

Om de motoriekborden te gebruiken, heb je een fijne motoriekdoos nodig. In de kleine motoriekdoos zit al het nodige fijn motorisch oefenmateriaal om te kunnen spelen met het junior, starter, expert, mix 1 en mix 2 pakket.

Nood aan nog meer oefenmaterialen ? Dan raden we onze grote motoriekdoos aan, want die bevat dubbel zoveel materiaal: ideaal voor grotere groepen dus. Zo kunnen meer kinderen tegelijk met de motoriekborden spelen.

Motoriekdozen

Fijn motorisch oefenmateriaal en accessoires

Ook al onze fijn motorische oefenmaterialen en accessoires zijn apart te koop. Zoek je dus materialen zoals bouten en moeren, houten knikkers, gekleurde knopen, elastieken, pincetten,… je kan ze ook allemaal afzonderlijk verkrijgen bij ons. Zo kom je nooit iets tekort voor jou motoriekborden van Handige Handen!

Oefenmaterialen

Product Code Aantal Prijs
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - bouten en moeren - set van 110
FG6246
€ 15,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - dobbelstenen - set van 6
FH6247
€ 3,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - elastieken - set van 72
FJ6248
€ 8,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - knikkers - set van 72
FK6249
€ 12,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - knopen - set van 32
FL6250
€ 6,95
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - kralen - rond - set van 72
FM6251
€ 9,95
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - kralen - vierkant - set van 72
FN6252
€ 10,95
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - kralen - natuurkralen - set van 100
FP6253
€ 4,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - halve parels - set van 72
FR6254
€ 14,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - pincetten - hout - set van 2
FT6255
€ 2,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - pincetten - plastic - set van 2
FV6256
€ 2,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - pompons - gekleurd - set van 90
FX6257
€ 2,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - pompons - wit - set van 90
FY6258
€ 2,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - elastische rijgtouwen - set van 4
GA6259
€ 3,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - rijgtouwen met touwstoppers - set van 6
GC6260
€ 8,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - touwen met rijgstuk - set van 2
GE6261
€ 1,95
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - vishengels - magnetisch - set van 2 Tijdelijk niet op voorraad
GF6262
€ 4,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - vogels - magnetisch - set van 2
GG6263
€ 4,50
Fijn motorisch oefenmateriaal - Handige Handen - wasknijpers - set van 72
GH6264
€ 8,95
Motoriekborden - Handige Handen - accessoire - pluggen - set van 60
EY6241
€ 1,00
Motoriekborden - Handige Handen - accessoire - spelbakje - per stuk
FA6242
€ 4,50
Motoriekborden - Handige Handen - accessoire - voelzakje - per stuk
FC6243
€ 1,00
Motoriekborden - Handige Handen - accessoire - voetjes 3 mm - set van 10
FE6244
€ 6,95
Motoriekborden - Handige Handen - accessoire - voetjes 5 mm - set van 10
FF6245
€ 6,95
Inschrijven op de nieuwsbrief

Kinderen leren elke dag bij, wij dus ook.

Schrijf je in en krijg 5 euro korting!

🤓Het beste educatieve speelgoed
🙏Gratis verzending vanaf €50
🦄Unieke producten
📦Op werkdagen: voor 12u besteld, vandaag verzonden

Uw browser is verouderd

Om deze website optimaal te gebruiken, raden wij aan om een van de volgende browsers te gebruiken

Google Chrome
Downloaden
Safari
Downloaden
Mozilla Firefox
Downloaden
Microsoft Edge
Downloaden

Cookies

Mmmmmmm.... cookies! Altijd lekker bij het webshoppen. Stel zelf in met welke cookies je akkoord bent. Wij gebruiken voor deze website zowel onze cookies als die van derden.

Instellingen

Zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Registreren informatie over hoe je de site bezoekt.

Houden informatie bij over jouw surfgedrag om je relevante advertenties te tonen op andere sites.